Λογοθεραπεία: Μιλώντας στο παιδί σας σε πρώιμη ηλικία

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να μιλάτε στο παιδί σας. Όλα όσα χρειάζεται το παιδί σας για να επιβιώσει μαθαίνεται πρώτα υπό την κηδεμονία σας. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε πολύ χρόνο για να μιλήσετε απλώς στο παιδί σας. Χρησιμοποιήστε το όνομά του συχνά κατά τη διάρκεια της συνομιλίας για να βοηθήσετε το παιδί να αναγνωρίσει το όνομά του ως δικό του.

Ένας τρόπος διδασκαλίας νέων λέξεων είναι να επισημαίνετε πράγματα που κατοικούν στον κόσμο του παιδιού σας. Τα παιχνίδια, τα φαγητά και τα ποτά, τα ονόματα των ανθρώπων, οι φίλοι, είναι τα πιο εύκολα στη διδασκαλία. Μπορείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα και να διδάξετε στο παιδί σας τα ονόματα των λουλουδιών, των φυτών, των δέντρων, των πουλιών και των ζώων όταν είστε έξω στην καθημερινή σας βόλτα ή σε ένα πικνίκ στο πάρκο.

Μιλήστε στο παιδί σας όπως θα κάνατε κλειδαρασ μαρουσι με οποιονδήποτε άλλον και προσπαθήστε να κατανοήσετε τις απαντήσεις ακόμα κι αν είναι απλώς χειρονομίες. ενθαρρύνουν όλες τις μορφές επικοινωνίας. Ταυτόχρονα, μπορείτε επίσης να επισημάνετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν και να ονομάσετε κάθε πράγμα ή άτομο, ενώ φροντίζετε να προφέρετε τις λέξεις καθαρά. Τα παιδιά σηκώνουν γρήγορα και τείνουν να μιμούνται την προφορά σας και τον τρόπο που εκφωνείτε.

Συμπεριλάβετε πολλές ερωτήσεις στις συνομιλίες σας, δίνοντας στο παιδί χρόνο να καταλάβει την ερώτησή σας και να απαντήσει είτε με λόγια είτε με πράξεις. Επαναλάβετε την ερώτησή σας πολλές φορές μέχρι να λάβετε απάντηση. Το να διδάξετε στο παιδί σας τραγούδια δράσης είναι ένας άλλος καλός τρόπος για να κάνετε το παιδί σας να αρχίσει να μιλάει νωρίς. Τραγούδια που περιγράφουν τα μέρη του σώματος, τους αριθμούς, τα ζώα ή το αλφάβητο, κατάλληλα εικονογραφημένα με πράξεις, συμβάλλουν πολύ στο να θέσουν τα θεμέλια για να είναι το παιδί σας πιο εκφραστικό.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ερωτήσεις και δώστε την πλήρη προσοχή σας ενώ απαντάτε. Ακόμα κι αν η ερώτηση είναι πολύ απλή, να θυμάστε ότι το παιδί σας είναι απλώς ένα μωρό και είναι περίεργο για τα πάντα. Εάν δείξετε ανυπομονησία ή δεν δίνετε καμία σημασία στις ερωτήσεις, σύντομα θα καταφέρετε να κλείσετε το στόμα του παιδιού σας.

Το παιδί σας θα ευδοκιμήσει σε μια ατμόσφαιρα όπου όλοι, τόσο ενήλικες όσο και παιδιά, μιλούν συχνά μεταξύ τους. Ωστόσο, όταν μιλάτε στο παιδί, χρησιμοποιήστε απλούς συνδυασμούς λέξεων ανάλογα με το επίπεδο κατανόησης. Θυμηθείτε να κάνετε πάντα ουσιαστικές συζητήσεις με το παιδί σας, να ενδιαφέρεστε πραγματικά για το τι έχει να πει και να απαντάτε όπως θα κάνατε συνήθως σε έναν ενήλικα.

Ένα παιδί που εκτίθεται σε πολλές συζητήσεις, γέλια, ιστορίες και τραγούδια, μαθαίνει λέξεις που κανονικά θα ήταν απρόσιτες. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε τέτοιου είδους περιβάλλον αναπτύσσονται γρηγορότερα διανοητικά, μαθαίνουν να μιλούν και να ακούν αποτελεσματικά, βελτιώνοντας έτσι τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες σε νεαρή ηλικία, ακόμη και πριν μπουν στο σχολείο.

Οι γονείς παίζουν μεγάλο ρόλο στην πρώιμη εκπαίδευση του παιδιού τους, στις δεξιότητες ομιλίας και κατανόησης και επικοινωνίας. Εναπόκειται σε εσάς να παρέχετε ένα ασφαλές, ασφαλές και στοργικό σπίτι στο παιδί σας για να αναπτύξει τις δεξιότητές του.